Uluslararası ve yerel 141 sivil toplum kuruluşu (STK), Yemen’deki iç savaşın taraflarına ateşkesi yenileme ve kalıcı barışı sağlama çağrısında bulundu.
Aralarında Çocukları Kurtarın (Save The Children), Uluslararası Kurtarma Komitesi (IRC) ve Norveç Mülteci Konseyinin (NRC) de bulunduğu 141 STK tarafından yapılan ortak yazılı açıklamasında, 2 Nisan 2022’de sağlanan ateşkes anlaşmasının üzerinden bir yıl geçtiği hatırlatıldı.
Açıklamada, “Yeni bir ateşkes anlaşması sağlanmasına ve Yemen’de barış sürecine yönelik gerçek, kalıcı ve kapsamlı şekilde adımlar atılması çağrısında bulunuyoruz.” ifadelerine yer verildi.
“Yemen’deki çatışmalar dokuzuncu yılına yaklaşırken barış için istikrarın sağlanması gerektiği” belirtilen açıklamada, yarın başlayacak ramazan ayının Yemen’in geleceğini düşünmek için uygun bir zaman olduğu vurgulandı.
Açıklamada ayrıca uluslararası örgütlere “Yemen halkını koruma ve iç savaşın yanı sıra milyonlarca aileyi tüketen ekonomik gerilemeyle de mücadele etme” çağrısı yapıldı.
Yemen’deki kriz
Yemen’de İran destekli Husiler, Eylül 2014’ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor.
Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015’ten itibaren Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.
Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg, 2 Nisan 2022’de Yemen hükümeti ve Husilerin hava, kara ve deniz operasyonlarını 2 ay boyunca durdurmayı kabul ettiğini duyurmuş, ateşkes daha sonra iki defa uzatılmıştı. Taraflar arasında 6 ay süren ateşkes 2 Ekim 2022’de sona ermişti.
BM Mülteciler Yüksek Komiserliği raporlarına göre, iç savaş nedeniyle Yemen halkının yüzde 73’ü insani yardıma muhtaç hale geldi, yaklaşık 23,4 milyon nüfuslu ülkede 4,3 milyon kişi de yerinden edildi.
Ülkede 13 binden fazlası sivil olmak üzere 377 bin kişi çatışmalar nedeniyle hayatını kaybetti.