Ufuk Uras, çözüm sürecini değerlendirdi; normalleşme için haziranı işaret etti

MHP lideri Bahçeli tarafından başlatılan İmralı Süreci hakkında açıklamalarda bulunan siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, süreç sonunda PKK’lıların bir kısmının Türkiye’ye bir kısmının Irak, bir kısmının da Norveç’e gidebileceğini ifade ederken haziran ayında normalleşme sürecine girebileceğini aktardı.

İmralı sürecini yakından takip eden isimlerden siyasetçi ve akademisyen Ufuk Uras, Kuzey Irak merkezli Rudaw’a süreç hakkında röportaj verdi. Bahçeli’nin başlattığı İmralı Süreci’nden umutlu olduğunu kaydeden Uras; PKK, Öcalan ve DEM Parti’den gelen mesajların son derece olumlu olduğunu kaydetti.

Uras, yakın zamanda örgüte silah bırakma çağrısı yapması beklenen Öcalan’ın çağrısından sonra sürecin daha da önemli olacağını, ancak bundan sonra odaklanılması gerekenin barış ve demokrasinin inşası olduğunu kaydetti.

“Silah bırakan PKK’lıların bir kısmı Türkiye’ye gelebilir”

Uras açıklamalarının devamında silah bırakan örgüt üyelerinin bir kısmının yasal düzenleme olması halinde Türkiye’ye gelebileceğini, bir kısmının Irak’a geçebileceğini ve diğer kısmının da Norveç’e gidebileceğini ifade edip bu kısmın işin teknik boyutu olduğunu aktardı.

“Haziran ayında normalleşme olacak”

Gündemden hiç düşmeyen hatta DEM Parti ile yürütülen süreçte dahi kayyum uygulamasının devam etmesine de değinen Uras, Haziran ayı beraber bir normalleşme sürecine girileceğini şu sözleri kaydetti:

“Özellikle terör tanımının daraltılarak doğrudan silahlı eylemlerin dışında kalanları içermeyecek şekilde esnetilmesi makul bir çalışma.

Kayyım yasası ile ilgili mecliste 9 partinin zaten önerisi var. Ben önümüzdeki süreçte bunların hızla gündeme geleceğini ve Haziran’a itibariyle daha bir normalleşme sürecine geçeceğimizi düşünüyorum.

Cumhur İttifakı içinde bir yarılma vesaire olmadığını düşünüyorum. Bence PKK’de dahil sorun çıkaracağını düşünenler aslında bunu istiyorlar, bunu temenni ediyorlar. Yoksa olgusal bir durum değil.”

 

 

Related Posts

İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme planına Avrupa’da 6 ülke tepki gösterdi

İspanya, İzlanda, İrlanda, Lüksemburg, Norveç ve Slovenya dışişleri bakanlarından ortak açıklama: “İsrail’in Gazze’deki askeri operasyonlarını genişletme ve Gazze Şeridi’nde uzun süreli bir İsrail varlığı kurma planının açıklanmasından duyduğumuz derin endişeyi dile getiriyoruz. Gazze, Filistin halkına ait olan Filistin Devleti’nin ayrılmaz bir parçasıdır” açıklamasında bulundu.

Almanya’nın yeni lideri Merz, Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile bir araya geldi

Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, göreve atanmasının ardından ilk yurt dışı ziyaretini Fransa’ya gerçekleştirdi. Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile görüşen Merz’in, gün içerisinde Polonya’ya giderek Başbakan Donald Tusk’ı da ziyaret edeceği bildirildi.

Trump, Kanada Başbakanı Carney’in yüzüne söyledi: Asla, asla deme

ABD Başkanı Donald Trump, eyaz Saray’da ağırladığı Kanada Başbakanı Mark Carney’in “Kanada satılık değil, hiçbir zaman olmayacak” sözlerine “Asla, asla deme” diyerek yanıt verdi.

Friedrich Merz Almanya’nın yeni Şansölyesi seçildi

Almanya’da Hristiyan Demokrat Parti Genel Başkanı Friedrich Merz, parlamentoda yapılan ikinci tur oylamada başbakan seçildi.

Erdoğan, yandaşlara ‘ödül’ dağıttı: Yeni Akit’e yılın haber sitesi ödülü!

10. Anadolu Medya Ödülleri sahiplerini buldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden verilen ödülleri alan isimlerin Erdoğan’ın uçağına sık sık binen gazeteciler olması ve jüri üyelerinin iktidara yakın isimler olması dikkat çekti. Programda Yeni Akit gazetesine yılın internet haber sitesi ödülü verilirken, yılın muhabiri de CNN TÜRK özel haberler şefi Fulya Öztürk oldu.

Mayıs ayında bir anketten daha AKP’ye kötü haber!

ALF Araştırma Mayıs ayı, “Seçmen Eğilimleri Araştırma Raporu”nu kamuoyu ile paylaştı. Ankette CHP birinci parti olurken AKP geçtiğimiz aya göre 1 puan eridi.