Dipten çıkış 2026’ya kaldı

Tekstil ve Hazır Giyim Sektöründe Toparlanma 2026’ya Kaldı

Son iki yılda maliyetlerdeki artış ve dolar kuru üzerinde görülen yüzde 60’a varan fiyat farkları nedeniyle ağır darbe alan tekstil ve hazır giyim sektörü, toparlanma için 2026 sonuna işaret ediyor. 2022’de 21.2 milyar dolar olan hazır giyim ihracatı, 2024’te 17.9 milyar dolara gerilerken, istihdam da son açıklanan verilere göre 1 milyonun altına düştü. Sektör temsilcileri, üreticilerin bu koşullar altında ayakta kalamayacağını belirtiyor ve “enflasyonun faturasını biz ödedik” diyor. Bazı markaların da Türkiye’den çıkış yoluna girdiği aktarılıyor.

İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Öksüz, istihdamın 1 milyonun altına düştüğünü ve rekabet gücünü artırmak için önemli koşullar gerektiğini vurguluyor. Kurlardaki artışın devam etmesi ve faizlerde artış olmaması gerektiğini belirten Öksüz, sektörün finansman maliyetlerinin en büyük sorun olduğunu ifade ediyor. Ayrıca sektörün kapasitesinin yüzde 30’unun atıl durumda olduğunu da sözlerine ekliyor.

Toparlanma Beklentileri

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş’a göre, sektörün bu yıl ihracattaki kaybı telafi etmesi imkansız görünüyor. Son yıllarda toparlayacaklarını söyleyip başarılı olamadıklarını belirten Sertbaş, ekonomik politika ve döviz kuru ile ilgili endişelerini paylaşıyor. Sertbaş, artık herhangi bir döviz kuru seviyesinin sektörü kurtaramayacağını düşünüyor ve hazır giyim sektörünün geleceği hakkında endişelerini dile getiriyor.

Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Burak Sertbaş, sektördeki maliyetlerin 2.7 kat arttığını ve bu durumun sektörü ayakta tutmasının imkansız hale geldiğini belirtiyor. Gelişim Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akçay da maliyetlerdeki bu artışın sektörün ayakta kalamayacağını ve gelecek yıl siparişlerin kesilebileceğini dile getiriyor. Markaların Türkiye’den çıkma kararı alması da sektördeki zorlukları gösteriyor.

Related Posts

Emekliyi bekleyen büyük tehlike! Hesabına giren 0 lirayı görecek!

Milyonlar geçim derdindeyken, devletten alacakları maaş ve ya gelir noktasında bazen gözden kaçan detaylar, mağduriyet yaratabiliyor. Alıncak kurumlardan gelecek para ile bir nebze geçim sıkıntısını hafifletmek isteyenlere uyarı Sosyal Güvenlik …

Sofralık yumurta ihracatında düzenleme

Türk Silahlı Kuvvetleri, dış temsilcilikler ve insani yardım amaçlı ihracatlar kapsamında gerçekleştirilecek tüm yumurta ihracatları, kilogram başına 1,5 dolar olarak uygulanan destekleme ve fiyat istikrar fonu kesintisinden muaf olacak.

Temmuzda kim ne kadar ara zam alacak? Beklenen artışlar açıklandı!

Temmuz ayında maaşlar nasıl değişecek? Enflasyon maaşları nasıl etkiliyor? Refah payı kimlere uygulanacak ve ne zaman açıklanacak? İşte çalışanlar ve emeklilerin merak ettiği soruların yanıtları…

ABD’li banka altınla ilgili tahminlerini güncelledi: Altında yeni rekor gelir mi? Altın yatırımcısı ne yapmalı?

Citigroup yeni altın tahminini açıkladı. Banka altın fiyatlarının üç ay içerisinde 3 bin 500 zirvelerini yeniden geçilmesini beklediğini açıkladı. Uzmanlar ise gram altında yakın zamanda 4 bin 500 seviyelerini bekliyor.

Dev şirket konkordato ilan etti: Vergi rekortmeni olmuştu

Bursa’da faaliyet gösteren 67 yıllık Karataş Grup, konkordato başvurusunda bulundu. Şirket bir dönem vergi rekortmeni olmuştu.

İmalatçı KOBİ’lere yeni kredi paketi geliyor: Erdoğan: ‘Bu adımı atmaya mecburuz’

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Bu adımı atmaya mecburuz’ sözleriyle işaret ettiği yeni destek paketi devreye alınıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kredi garanti sistemi üzerinden imalatçı KOBİ’lere yönelik yeni bir uygulamayı başlatmaya hazırlanıyor. Paketin detayları yönetimin ekonomi politikalarıyla birlikte şekilleniyor.