Yaz aylarında hayvanlar için ‘kene’ tehlikesi

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Başkanı: Yaz Aylarında Dış Parazitlere Dikkat!

Antalya Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Murat Karabayoğlu, yaz mevsiminin gelmesiyle dış parazit vakalarında artış yaşandığını belirtti. Karabayoğlu, özellikle kenelere karşı hayvan sahiplerinin dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.

Kenelerin taşıdığı hastalıkların ciddi sonuçlar doğurabileceğine işaret eden Karabayoğlu, düzenli dış parazit uygulamasının önemini vurguladı. Şunları belirtti:

AYDA BİR KORUMA ŞART

Kenelerin ilkbaharda görülmeye başladığını aktaran Karabayoğlu, yaz aylarında tehlikenin arttığını söyledi. Karabayoğlu, “Tüm dış parazitler risk taşır ancak keneler kanla temas kurdukları için hastalık bulaştırma oranının yüksek olduğunu söyledi. Bu nedenle ayda bir kez damla veya tablet şeklinde dış parazit uygulaması yapılmasının önemini vurguladı. Ayrıca yeşillik alanlarda yaşayan köpekler için parazit tasmasının ek koruma sağladığını belirtti.”

KENEYE PENSE İLE MÜDAHALE

Kenelerin vücuda yapıştığı durumda hızlı müdahalenin şart olduğunu belirten Karabayoğlu, “Kene ne kadar uzun süre vücutta kalırsa, hastalık bulaştırma riski artar. Kene görüldüğünde bir pense yardımıyla ya da tırnağın ucu ile deriye yapıştığı yerden yavaşça çıkarılmalı ve mutlaka bir veteriner kliniğine başvurulmalı” dedi.

‘PARK VE BAHÇELERİN İLAÇLANMASI LAZIM’

Kenelerin insanlar için de tehlike arz ettiğini vurgulayan Karabayoğlu, kenelerin Kırım Kongo Kanamalı Ateşi gibi ciddi hastalıkların taşıyıcısı olduğunu hatırlattı. Karabayoğlu, “Bu durum hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden erken önlem almak çok önemli. Park ve bahçelerin önceden ilaçlanması gerektiğini söyledi. Kenelerin artmasını engellemek için ekosistemdeki dengeye dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Hayvan sahiplerinin de kene konusunda dikkatli olması gerektiğini ve hastalıklar ile birlikte hayati tehlike taşıyan kenelerden korunmanın tedaviden daha kolay olduğunu sözlerine ekledi.

KORUNMAK TEDAVİDEN DAHA KOLAY

Hayvan sahiplerinin yaz aylarında koruyucu uygulamaları ihmal etmemesi gerektiğini vurgulayan Karabayoğlu, “Hastalıklardan korunmak, hastalandıktan sonra tedavi etmekten çok daha kolay. Bu nedenle dış parazit ilaçlamalarını düzenli yaptırmak, tasma kullanmak ve yaşam alanlarını gözlemlemek büyük önem taşıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

İSTAHED’den Sağlık Bakan Yardımcısına yanıt: Tükenmişliğimizi övünç vesilesi yapamazsınız

İstanbul Aile Hekimliği Derneği, Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci’nin, “Hekimlerimiz OECD ortalamasının iki katı hasta bakıyor” sözlerine tepki gösterdi.

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanlardan “anoreksiya” uyarısı: Sosyal medya bağımlılığı ve popülerlik albenisi, gençleri sürüklüyor

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

Uzmanı uyardı: Serinlemek için girilen sudaki bakteri miktarı ölümcül sonuçlara neden olabilir

‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilmek üzere ‘Sağlık Bakanlığı Teftiş Kurulu Genelgesi’ yayımlandı. Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre; Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen genelgeyle; kamu hizmetlerinin daha etkin, verimli, saydam ve hesap verilebilir şekilde yürütülmesi sağlanacak.

Alzheimer’a karşı doğal çözüm!

Alzheimer’a karşı doğal çözüm hakkında bilgi veren uzmanlar, “Bahçeyle uğraşmak ve bitki yetiştirmek hastalığı yavaşlatabilir!” dedi.

Kalbinizde plastik olabilir mi? Uzmanından kritik açıklama

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Demir, mikroplastiklerin yalnızca sindirim sistemini değil; kalp, beyin ve böbrekleri de tehdit ettiğini belirtti. Mikroplastiklerin vücutta iltihap oluşturduğunu söyleyen Demir, kalp krizi riskinin bu nedenle arttığını vurguladı.