Bakır fiyatları rekor kırdı

Trump Gümrük Tarifeleriyle Piyasaları Etkisi Altına Aldı

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesiyle birlikte gündemden düşmeyen gümrük tarifeleri, piyasalar üzerindeki etkisini sürdürmeye devam ediyor. ABD’nin son tarife kararlarının açıklanmasının ardından gelecekte daha yüksek tarifelerin gelme ihtimaline dair endişeler artmış durumda. Bu durum, ithal mallara uygulanan yüksek vergilerin küresel ekonomik büyümeyi olumsuz etkileyebileceği öngörülerini güçlendirdi.

Trump, Japonya ve Güney Kore’ye gönderdiği mektuplarla bu ülkelerden ABD’ye yapılan tüm ürün gönderilerine 1 Ağustos’tan itibaren sektörel tarifelerin yanı sıra %25 gümrük vergisi uygulanacağını duyurdu. Ayrıca Malezya, Kazakistan, Tunus, Güney Afrika, Bosna Hersek, Endonezya, Bangladeş, Sırbistan, Kamboçya, Tayland, Laos ve Myanmar’a yönelik tarifeleri belirledi.

Trump’ın aldığı kararlar sonucunda bakır ithalatına %50 tarife getirileceği açıklandı. Bu politikalar emtia piyasalarında dalgalanmalara neden olurken, bakır fiyatlarında belirgin artışlar yaşandı.

Bakır fiyatları uluslararası piyasalarda rekorlar kırarak 5,81 dolara yükseldi. Bu yükseliş, Haziran ayına göre %10’a ve geçen yıl sonuna göre ise %40’a ulaştı. Bakırın fiyatlarında yaşanan bu artışın temelinde, arz endişeleri ve Çin’in talebinin gücünü koruması yatıyor.

Ayrıca, dünya genelinde artan arz yönlü sorunlar da bakır fiyatlarında artışa yol açtı. Teck Resources isimli bakır madenciliği şirketi, Şili’deki operasyonlarında üretim aksamalarının yaşandığını bildirdi. Ayrıca Londra Metal Borsası’ndaki bakır stoklarının azalması da fiyatları olumlu etkiledi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’ndeki Kamo-Kakula bakır işletmesinin sismik aktiviteden etkilenmesi de fiyatları yukarı yönlü desteklemiş oldu.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen, ABD’nin en büyük ikinci bakır ithalatçısı olduğunu vurgulayarak, alınan %50 tarife kararının ABD’nin Şili, Peru ve Kanada’dan yaptığı bakır ithalatını önemli ölçüde maliyetlendireceğini belirtti. Bu durumun bakır talebini baskılayacağını ifade eden Ergezen, ABD’deki bakır üreticilerinin ve madencilik şirketlerinin avantajlı bir konuma gelebileceğini dile getirdi.

Ergezen ayrıca, kararın madencilik hisselerini etkileyeceğini ve ABD’deki şirketlerin olumlu, Şili ve Peru’daki şirketlerin ise olumsuz etkileneceğini sözlerine ekledi. Öte yandan, bu tarifelerin uzun vadede kalıcı olmasının zor olduğunu ve Çin’in de etkileneceğini belirtti.

Related Posts

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Son tarih 31 Temmuz: 3,2 milyon kişinin ehliyeti geçersiz sayılabilir

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan kritik petrol senaryosu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebindeki artışın bu yıl, 2020’deki Kovid-19 dönemi hariç tutulduğunda, 2009’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.

TÜİK’ten ticaret satış hacmi açıklaması: Yıllık yüzde 19,2 arttı!

Verilere göre, ticaret satış hacmi (2021=100) 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 17,8 arttı …

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.