Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Türkiye’nin Bütçe Açığı ve Özelleştirme Projeleri

Devletin Orta Vadeli Programı’na göre bu yıl bütçenin 1.9 trilyon TL açık vereceği öngörülüyordu. Ancak bu yılın ilk 5 ayında bütçe açığı beklenenden daha fazla olarak 650 milyar 302 milyon TL olarak gerçekleşti. Gelecek yıllarda da benzer şekilde açık vermesi beklenen bütçe, önümüzdeki yıl ve 2027 yılında da 2.1 trilyon TL açık vereceği tahmin ediliyor.

Hükümet bu açığı kapatmak ve çeşitli projelere kaynak yaratmak amacıyla çeşitli özelleştirme kararları almaya devam ediyor. Son olarak Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın bina projelerine kaynak sağlamak için 37 taşınmazın özelleştirilmesi kararı alındı.

Ankara ve İstanbul’da Özelleştirme

Ankara ve İstanbul’da toplam 37 taşınmaz ve üzerlerindeki yapılar Maliye Hazinesi adına kayıtlı olanlar, özelleştirme programına dahil edildi. Bu taşınmazlar, farklı yöntemler kullanılarak özelleştirilecek. Bu yöntemler arasında satış, kiralama, gelir ortaklığı modeli ve diğer hukuki tasarruflar yer alıyor.

Özelleştirme Süreci ve Hedefi

Özelleştirme işlemleri 31 Aralık 2028 tarihine kadar tamamlanacak. Elde edilen gelirler, giderler düşüldükten sonra Hazine’ye aktarılacak ve Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın yeni hizmet binası projelerinde kullanılacak. Özelleştirilecek yerler arasında Ankara Altındağ ve Çankaya ile İstanbul Beyoğlu bulunmaktadır.

Ankara’da Altındağ’da Yenituran ve Çankaya’da Cumhuriyet ile Fidanlık mahallelerinde özelleştirilecek yerlerin yanı sıra Çankaya’da Kızılay ve çevresi de bulunmaktadır. İstanbul’da ise özelleştirilecek yerler Beyoğlu Hacımimi ve Müeyyetzade’de yer almaktadır. Müeyyetzade’deki taşınmazlar genellikle aynı adalar üzerinde farklı parsellerde bulunmaktadır.

Related Posts

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan kritik petrol senaryosu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebindeki artışın bu yıl, 2020’deki Kovid-19 dönemi hariç tutulduğunda, 2009’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.

TÜİK’ten ticaret satış hacmi açıklaması: Yıllık yüzde 19,2 arttı!

Verilere göre, ticaret satış hacmi (2021=100) 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 17,8 arttı …

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla yaptığı temaslarda “Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.