Bakan Şimşek, Londra’da konuştu: Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı

Türk Lirasındaki Oynaklık Önemli Ölçüde Azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi ve kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını söyledi. Şimşek, Mayıs ayı başından itibaren artan rezervlerle birlikte rezerv yeterliliğinin sağlandığını ve Türk lirasındaki oynaklığın önemli ölçüde azaldığını belirtti.

Bakan Şimşek, Londra’daki temasları kapsamında reel sektör ve finans sektörü yatırımcılarıyla buluştu. Toplantılarda, ekonomi programındaki gelişmeler ve Türkiye’nin yapısal dönüşüm vizyonu detaylı bir şekilde ele alındı.

Şimşek, uygulanan ekonomi programının son dönemdeki şoklara karşı direncini kanıtladığını vurgulayarak, “Enflasyonda düşüş eğilimi devam ediyor, enflasyonun yıl sonunda Merkez Bankasının öngördüğü tahmin aralığında kalması bekleniyor. Cari açık sürdürülebilir seviyelere indirildi, dış borçun milli gelire oranı ve brüt dış finansman ihtiyacı azaldı.” dedi.

Kamu harcamalarındaki disiplini vurgulayan Şimşek, “Gelir performansının Orta Vadeli Program’da öngörülen hedefin bir miktar altında gerçekleşmesi ihtimali bulunsa da dezenflasyon süreci devam ediyor.” şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

Reel sektörün dirençli yapısını koruduğunu ve sektörel gelişmelerin yakından takip edildiğini ileten Şimşek, yapısal dönüşüm çerçevesinde aktif sanayi politikaları ile yeşil ve dijital dönüşüme yönelik politikaların devam edeceğini belirtti.

Bakan Şimşek, yatırımcılara yaptığı değerlendirmede ekonomideki kırılganlıkların azaldığını ve makro-finansal istikrarın güçlendiğini ifade ederek, “Bu doğrultuda kur korumalı mevduattan çıkış süreci büyük ölçüde tamamlandı, mayıs ayı başından itibaren artan rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlandı ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azaldı.” şeklinde konuştu.

Şimşek, “Terörsüz Türkiye” sürecine de değindiği görüşmelerde, “Terörsüz Türkiye sürecinin sadece güvenlik açısından değil, bölgesel entegrasyon ve ekonomik kalkınma açısından da fırsatlar sunduğunu belirtti. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinin Türkiye’nin yeni büyüme noktaları olma potansiyeline sahip olduğunu aktardı.

Türkiye’nin büyük ve güçlü bir ekonomi olduğunu vurgulayan Şimşek, “Kişi başına gelire oranla, imalat sanayisindeki yüksek katma değerimizle birçok ülkenin önündeyiz. İmalat ve hizmetler sektöründe bölgenin ana üretim üssü konumundayız. Gelişmiş fiziki altyapımız, genç ve dinamik nüfusumuz ile güçlü bölgesel entegrasyon yeteneğimiz, Türkiye’yi doğrudan yabancı yatırımlar için son derece cazip kılıyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bakan Şimşek, Londra’daki temasları sırasında ayrıca İngiltere’de faaliyet gösteren Türk şirketlerinin yöneticileriyle de bir araya geldi.

Related Posts

Uluslararası Enerji Ajansı’ndan kritik petrol senaryosu

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), küresel petrol talebindeki artışın bu yıl, 2020’deki Kovid-19 dönemi hariç tutulduğunda, 2009’dan bu yana en düşük seviyede gerçekleşmesini beklediğini açıkladı.

TÜİK’ten ticaret satış hacmi açıklaması: Yıllık yüzde 19,2 arttı!

Verilere göre, ticaret satış hacmi (2021=100) 2025 yılı Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 arttı. Aynı ayda motorlu kara taşıtlarının ve motosikletlerin toptan ve perakende ticareti ile onarımı için satış hacmi yüzde 17,8 arttı …

Bütçe açığı büyüyor, çare yine özelleştirme

Her yıl milyarlarca lira açık veren bütçede dengeyi tutturamayan iktidar, yeni özelleştirme kararı aldı. Ankara ve İstanbul’da merkezi noktalardaki taşınmazlar özelleştirilecek. Bu yerler Ankara Çankaya, Altındağ ile İstanbul Beyoğlu’nda bulunuyor.

Yeni açıklanan enflasyon verileri şaşırttı: Mısır ekonomisinde toparlanma sinyali

Mısır İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, ülkenin yıllık kentsel enflasyonu Haziran 2025’te yüzde 14.9 olarak ölçüldü. Mayıs ayında bu oran yüzde 16.8 seviyesindeydi. Ekonomistlerin tahmini ise yüzde 16.2 düzeyindeydi. Bu sonuçla birlikte ülkede …

Resmi Gazete’de yayımlandı: Altın alımında ödeme yöntemleri değişti!

İşlenmiş kıymetli madenlerin ithalatında yeni döneme girildi. Resmi Gazete’de yayımlanan düzenlemeyle ödeme yöntemlerine ilişkin kapsam genişletildi. Uygulama, ithalat süreçlerinde yeni kurallar getirecek.

Bakan Kacır’dan ‘Grok’ programına başlatılan soruşturmayla ilgili açıklama

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca sosyal medya platformu X’in yapay zeka uygulaması “Grok” programıyla ilgili başlatılan soruşturmaya ilişkin, “Yapay zekanın beslendiği veri setleri ve çalışma prensibini oluşturan algoritmalar belirsiz oldukça, insanlık bu tip sorunları çok daha fazla görecek. Bu, sadece Türkiye ile ilgili bir mesele de değil, bütün dünyada konuşulan, tartışılan bir mesele. Ümit ediyorum ki küresel düzeyde bir uzlaşma sağlanır.” dedi.