BTÜ’de orman envanterine katkı sağlayacak proje geliştiriliyor


BTÜ Orman Fakültesi’nden Yenilikçi Orman Envanter Projesi

BURSA (İGFA) – BTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Araştırma Görevlisi Burhan Gencal’ın “LiDAR Destekli Akıllı Telefon Uygulaması ile Ağaç Çapı Ölçümü ve Süre Analizi” başlıklı projesi, TÜBİTAK 1002-A desteği ile hayata geçirildi.

Projenin danışmanlığını Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Sönmez üstlenirken, projede 2 öğrenci bursiyer olarak görev alıyor. Çalışma; LiDAR destekli mobil cihazlarla ağaç çapı ölçümünde doğruluk ve zaman verimliliğini inceleyerek ormancılık envanter süreçlerine ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın faaliyetlerine yenilikçi bir katkı sunmayı amaçlıyor. Proje, genellikle park ve bahçelerle sınırlı kalan mevcut araştırmalardan farklı olarak doğal orman ekosistemlerine odaklanmaktadır.

Ormancılık sektöründe maliyeti düşük, taşınabilir ve hızlı çözümler sunan bu çalışmanın, Türkiye’de orman envanteri alanındaki teknolojik uygulamalarda önemli bir yere sahip olması beklenmektedir.

Mobil Cihazla Geleneksel Yöntemler Karşılaştırılacak

Proje, geleneksel çap ölçüm yöntemlerini LiDAR destekli akıllı telefon ve tabletlerle yapılan ölçümlerle karşılaştırmayı hedeflemektedir. Araştırma Görevlisi Gencal, “Sarıçam ve Uludağ Göknarı türlerinden seçilen toplam 200 ağaç üzerinde gerçekleştirilecek. LiDAR teknolojisinin ormancılık alanındaki ölçüm doğruluğu ve zaman verimliliği potansiyelini inceleyen proje, mobil cihazlarla elde edilen verileri geleneksel yöntemlerle karşılaştıracaktır” şeklinde belirtti.

Sürdürülebilir Ormancılık Uygulamaları Desteklenecek

Projeden bahseden Burhan Gencal, “Çalışmamız, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içindeki ormanların daha etkin yönetimi için bilimsel bir temel oluşturacak ve ulusal düzeyde sürdürülebilir ormancılık uygulamalarını teşvik edecektir. Doğal orman ekosistemlerine odaklanan projemiz, literatüre yenilikçi bir yaklaşım getirerek, bilim dünyasında modern teknolojilerin kullanımına referans olacaktır” dedi.

Proje İş Gücü ve Zaman Tasarrufu Sağlayacak

Orman Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Turan Sönmez ise, sektörde ölçüm süreçlerini hızlandıracak, maliyetleri düşürecek ve doğruluğu artıracak modern teknolojilere yönelik bir talep olduğunu belirtti. Sönmez, “Geleneksel yöntemlerin yerine taşınabilir, düşük maliyetli ve hızlı çözümlere olan ihtiyaç artmaktadır. Proje, sektörde iş gücü ve zaman tasarrufu sağlayarak operasyonel süreçleri optimize etme potansiyeline sahiptir” dedi.


Related Posts

Bilim insanları evrenin ölüm tarihini açıkladı: ‘Büyük Çöküş’e hazır mısınız?

Yeni araştırmalar, evrenin sonsuza kadar genişlemeyeceğini ortaya koyuyor. Bilim insanları, evrenin yaklaşık 20 milyar yıl içinde çökeceğini öngörüyor. “Büyük Patlama”nın tersi olan “Büyük Çöküş” insanlığın geleceği için ne anlama geliyor?

Grok’tan dün geceyle ilgili ilk açıklama geldi: Kandırıldım

Dün akşam saatlerinden itibaren X’in yapay zeka aracı Grok tarafından verilen yanıtlar gündeme oturdu. Agresif ve argo ifadelerle yanıtlar veren Grok, devlet görevlilerine ve hassas değerler hakkında da ağır cümleler kullandı. Sabah saatlerinde erişim engeli talebi getirilen Grok konuyla ilgili ilk cevabını verdi: Kandırıldım

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Tesla’da sular durulmuyor: Elon Musk, üst düzey yöneticiyi kovdu

Son dönemde çalkantılı bir süreçten geçen Tesla’da kötüye giden satış rakamlarının ardından, Elon Musk bir kez daha düğmeye bastı.

Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Araştırmacılar, şişe kapaklarındaki boyanın ana kirlenme kaynağı olabileceğinden şüpheleniyor.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.