Dr. David Furman: Stres Dolu Şehir Hayatından Ormana Kaçtı
10 yıl önce Kaliforniya’nın stres dolu hayatından kaçan Dr. David Furman, vücudunun hızla yaşlandığını fark ederek radikal bir karar aldı. Şehir yaşamı nedeniyle sürekli migren atakları geçiren Dr. Furman’ın biyolojik yaşı 39 olmasına rağmen, vücudundaki iltihap düzeyleri 42 yaşındaki bir kişinin seviyesine ulaşmıştı.
Yaşadığı hayal kırıklığıyla birlikte Dr. Furman, ailesiyle birlikte Güney Kaliforniya’daki ormanlık alana taşınarak yeni ve sağlıklı bir yaşam başladı. San Gregorio’daki dere kenarında bulunan iki odalı kulübede plastik ürünler ve endüstriyel temizlik malzemeleri kullanmayan aile, modern yaşamın getirdiği riskleri en aza indirmeyi amaçlıyor.
Hergün akşam 19:30’da tüm elektronik cihazları kapatan ve mum ışığını tercih eden aile, teknolojik cihazlardan uzak durarak sağlıklı bir yaşam sürmeyi hedefliyor. Dr. Furman, “Ekran başında oturmak için evrimleşmedik” diyerek doğanın insanlar için en iyi yaşam alanı olduğunu vurguluyor.
Yapılan araştırmalar, aşırı ekran süresinin bilişsel işlevleri olumsuz etkilediğini, fiziksel aktiviteyi azalttığını, uyku kalitesini bozduğunu ve retina hücrelerine zarar verebileceğini göstermektedir. Özellikle genç yetişkinlerde ekran kullanımının hafıza, öğrenme ve ruh sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir. 2024 tarihli bir araştırma ise günde beş saatten fazla televizyon izleyen yetişkinlerin Parkinson gibi nörolojik hastalıklara yakalanma riskinin %28 oranında arttığını ortaya koymuştur.