Google’dan yunuslarla konuşmak için yeni yapay zeka modeli

Yunuslar Arasındaki İletişim Yapay Zeka Modelleriyle Çözülüyor

Zeka düzeyi yüksek canlılar olan yunuslar, grup halinde çalışabilir, birbirlerine yeni beceriler öğretebilir ve kendilerine özgü seslerle iletişim kurabilir. Wild Dolphin Project (WDP) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Bahamalar’daki Atlantik benekli yunusları 40 yıl boyunca takip ederek geniş bir ses ve video kaydı arşivi oluşturdu. Araştırmacılar, yunusların birbirlerini çağırırken isim görevi gören ıslıklar kullandığını, kur yaparken veya kavga ederken çıkardıkları sesleri keşfetti.

YAPAY ZEKA MODELLERİ İLETİŞİM KURMAYI SAĞLIYOR

Bilim insanları, yunuslarla iletişim kurmanın teoride mümkün olduğunu düşünse de teknolojik gelişmeler yetersizdi. Ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini gibi geniş dil modellerinin geliştirilmesi, durumu değiştirdi. Bu modellerin eğitiminde büyük veri setleri kullanılıyor ve en iyi eğitilen modeller insanlar gibi cümleler üretebiliyor.

Gemini’ın sistemiyle çalışan DolphinGemma adlı yapay zeka modeli, yunus sesleriyle çalışarak ses girdilerini yorumluyor ve gelecek muhtemel sesleri tahmin ediyor. Model, Google’ın Pixel telefonlarında çalışabiliyor ve araştırmacılar, modeli kullanarak ses kalıplarını belirlemeyi ve yunusların iletişimindeki yapıları çözümlemeyi umuyor.

Bilim insanları, yunuslarla karşılıklı iletişim kurmak için CHAT adlı bir sistem geliştirdi. CHAT, yunuslarla ortak bir kelime dağarcığı oluşturmayı hedefliyor ve uzun vadede yunusların dilini anlamayı planlıyor. Geniş dil modelleri süreci hızlandırabilir ve bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarına ışık tutabilir.

Related Posts

Tesla’da sular durulmuyor: Elon Musk, üst düzey yöneticiyi kovdu

Son dönemde çalkantılı bir süreçten geçen Tesla’da kötüye giden satış rakamlarının ardından, Elon Musk bir kez daha düğmeye bastı.

Cam şişelerde daha fazla mikroplastik olabilir

Araştırmacılar, şişe kapaklarındaki boyanın ana kirlenme kaynağı olabileceğinden şüpheleniyor.

Neuralink’in yeni çipi ‘insanüstü yetenekler’ sağlayabilir

Elon Musk’ın şirketi Neuralink, maymunlarda başarıyla test ettiği yeni beyin implantı Neuralink Blindsight ile sadece görme yetisini geri kazandırmayı değil, aynı zamanda kızılötesi görüş gibi “insanüstü yetenekler” sağlamayı hedefliyor.

Hong Kong’da bir mobil oyun yasaklandı

Çin’in Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nde, “Reversed Front: Bonfire” (Tersine Dönen Cephe: Kutlama Ateşi) adlı mobil oyuna, “ayaklanmayı teşvik edici içeriği” gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

Kuantum ışınlanma: Bilim kurgudan gerçeğe

Kuantum internet, bilim dünyasının en heyecan verici sınırlarından biri olarak hızla yükseldi. Geleneksel internetin ötesine geçen bu teknoloji, kuantum mekaniğinin ilkelerinden yararlanarak bilgi aktarımını yeniden tanımlamayı vaat etti. Son dönemde …

Twitch için 2K ve dikey format dönemi başlayacak

Amazon’un sahip olduğu canlı yayın platformu Twitch için yeni bir dönem başlatılıyor. Buna göre platformda artık 2K yani 1440p çözünürlükte ve dikey formatta yayın yapılabilecek.