Rahim ağzı kanseri sadece kadınları etkilemiyor, erkekler de aşılanmalı

Rahim Ağzı Kanseri: Erken Teşhis Hayat Kurtarır!

Rahim ağzı kanseri, Türkiye’de kadınların beşinci sıradaki ölüm nedenleri arasında yer alırken, dünya genelinde ise dördüncü sıradadır. Prof. Dr. Sibel Özler, bu önlenebilir hastalığın erken teşhisle önlenebileceğini vurguluyor. Özler, Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen ulusal tarama programıyla, 30 ile 65 yaş arasındaki kadınların her 5 yılda bir Pap Smear testiyle tarandığını ve bu testin HPV genotiplemesiyle birlikte yapıldığını belirtiyor.

Prof. Dr. Özler’a göre, rahim ağzı kanserinin en yaygın nedeni olan HPV virüsüne karşı etkili bir aşı bulunmaktadır. 2006 yılında onaylanan bu aşı, 9 ile 65 yaş arasındaki her kadına uygulanabilir. Ayrıca, kız çocuklarına 9 ile 65 yaş arasında toplamda 2 doz, kadınlara ise 15 ile 65 yaş arasında toplamda 3 doz aşı yapılmalıdır. Bu aşı, rahim ağzı hastalıklarına karşı yüzde 99,9 koruma sağlamaktadır.

RAHİM AĞZI KANSERİ CİNSELER ARASINDA KISITLI DEĞİL

Prof. Dr. Sibel Özler, rahim ağzı kanserinin sadece kadınları değil, aynı zamanda vajina, anal kanser ve erkeklerde penis kanserine de neden olabileceğine dikkat çekiyor. Bu sebeple erkeklerin de aşılanması gerektiğini belirten Özler, dünya ve Türkiye’de aşılama prosedürlerinin erkekleri de içerdiğini vurguluyor. Ayrıca, cinsel ilişki sonrası kanamaların, rahim ağzı kanseri belirtilerinden biri olduğunu ve bu durumlarda hemen Pap Smear testi yaptırılması gerektiğini hatırlatıyor.

KADINLAR SAĞLIK KONTROLLERİNİ İHMAL ETMEMELİ

Prof. Dr. Özler, rahim ağzı kanserine bağlı ölüm oranlarının yüksek olduğuna dikkat çekerek, her 7 tanı konulan kadından 4’ünün tedaviye başlamadığı takdirde 1 yıl içinde hayatını kaybettiğini öne sürüyor. Bu yüzden, her kadının düzenli sağlık kontrollerini yaptırması gerektiğini vurguluyor. Özellikle ilk cinsel ilişkiden sonra yaklaşık 3 yıl içinde, rahim ağzı kanseri için tarama testi ve Pap Smear testine başlanması gerektiğini belirtiyor. 21 ile 65 yaş arasındaki kadınların da her 5 yılda bir HPV genotiplemesi ve Pap Smear testi yaptırması gerektiğini söylüyor. Eğer HPV testi yapılmazsa, her 3 yılda bir Pap Smear testi yaptırılmasının uygun olduğunu ekliyor.

Related Posts

Cildiniz portakal kabuğu görünümündeyse dikkat! Selülit değil, lipödem olabilir

Toplumda genellikle selülit ve fazla kilo problemi ile karıştırılan lipödem, sadece estetik anlamda bir sorun oluşturmakla kalmıyor aynı zamanda sağlık açısından da tehlike işareti anlamına geliyor. Op. Dr. Jale Özdemir, lipödem hastalığının nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Vücudun görünmez savaşçısı: Arginin

Kalbi koruyor, cildi yeniliyor, hormonları dengeliyor… Proteinlerin yıkımıyla sentezlenen arginin, bağışıklık sistemini destekleyerek adeta vücuda kalkan oluyor. Dr. Yunus Kayalar, bu amino asidin nohuttan tavuğa, fındıktan yumurtaya pek çok besinde yer aldığını söylüyor.

Bakan Memişoğlu duyurdu: 2 bin 239 hekim ataması yapılacak

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, bin 566’sı uzman tabip, 673’ü tabip olmak üzere toplam 2 bin 239 hekimin atanacağını açıkladı.

Bisküvi, dondurma, gevrek… Erken ölümde işlenmiş gıda tehlikesi

Bilim insanlarınca yapılan araştırma kapsamında bisküvi, dondurma, kahvaltılık mısır gevreği ve gazlı içecekler gibi aşırı işlenmiş gıdaların fazla tüketiminin erken ölümle ilişkili olabileceği saptandı.

Her dışarı çıktığınızda başınız ağrıyorsa sebebi bu olabilir

Son zamanlarda dışarı çıktığınız anda baş ağrısı şikayetleriniz artıyorsa, sebebi sadece stres ya da yorgunluk olmayabilir.

Ses Teli Ameliyatı

Ses teli ameliyatı ve ses telleri sağlığı hakkında bilgi veren Prof.Dr. Bülent Evren Erkul, önemli bilgiler verdi. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir