Son depremler sonrası metre metre hesaplandı! Tehlikenin en fazla olduğu nokta

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Coğrafi Bilgi Sistemleri ve Uzaktan Algılama Merkezi (CBS-UZAL) Müdürü Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, Ege Denizi’nde Santorini Adası çevresinde yaşanan deprem fırtınasıyla ilgili Yunanistan ve Türkiye kıyılarında tsunamiden etkilenecek taşkın alanlarının metre metre yer aldığı harita geliştirdi.

Haritaya ilişkin bilgi veren Doç. Dr. Özçelik, Türkiye’nin 3 tarafındaki kıyıların doğal olarak deniz taşkınlarına karşı risk altında olduğunu söyledi. 28 Ocak’tan bu yana Santorini Adası etrafında sismik aktivitenin devam ettiğine dikkati çeken Doç. Dr. Özçelik, “Bu nedenle gerek Yunanistan kıyıları gerekse ülkemiz kıyıları, Ege’deki adalarla birlikte olmak üzere tsunami riski altında. 6 Şubat depremi sonrasında İskenderun kıyılarında haftalarca deniz taşkınları oldu. Muğla’nın Köyceğiz kıyısında, İzmir Körfezi’nde, Ege ve Akdeniz kıyılarının çeşitli noktalarında da deniz taşkınlarını görmekteyiz. Bu noktada deniz taşkın risk alanlarını, 5, 10 ve 20 metre taşkın zonları şeklinde belirledik. Bunun için ileri yer gözlem uydusu ALOS verilerini kullandık. Araştırmacılarımız ve halkımız için alansal veri seti oluşturduk” dedi.

‘AFET YÖNETİMİNİN EN ÖNEMLİ UNSURU AFETTEN ÖNCE GEREKLİ TEDBİRLERİN ALINMASI’

Doç. Dr. Özçelik, “2011’de Japonya’nın Tohoku depremi sonrasında Tokyo Üniversitesi bünyesinde tsunamik etkilerin nerede gözükebileceği yönünde araştırmalar yapmıştık. Biz, bu noktada afet öncesinde bu çalışmayı yapabilmiş olmamız bakımından biraz daha şanlıyız. Afet yönetimin en önemli unsuru afetten önce yapılan çalışmalar ve gerekli tedbirlerin alınmasıdır” diye konuştu.

TEHLİKENİN EN FAZLA OLDUĞU NOKTA

Doç. Dr. Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ege kıyılarını değerlendirsek Foça’dan başlayarak Bayraklı, İzmir ve Urla Yarımadası etrafından 10 metrelik ve 20 metrelik risk zonları geniş alanlar kaplıyor. İleriye gittiğimiz zaman Kuşadası, Latmos Körfezi, karşısında Sisam Adası, aşağıya indimiz zaman Didim, Güllük Körfezi, Gümüşlük, Turgutreis, Bodrum, Akyaka, Ören, Turgut, Marmaris, Köyceğiz, Sarıgerme ile Fethiye’nin 5 ve 10 metrelik deniz taşkınları risk bölgesinde yer aldığı görülüyor. Bu alanların birçoğu şu anda meydana gelen sismik aktivitelerin oluşturacağı tsunamik etkiden azadedir. İzmir Körfezi tamamen Urla Yarımadası ile kapatılmış durumda. Kuşadası’nın olduğu bölge oldukça korunaklı. Doğrudan tsunamik etkileri alabilecek bölge adalar arasındaki denizsel alanlardan ilerleyen dalga hareketlerine maruz kalabilecek bölgelerdir. Bunların başında Marmaris Körfezi yer alıyor. Datça Yarımadası’nın uç noktaları da bulunuyor. Yunan adaları Girit, Rodos ve Mora Yarımadası tsunamik etkilere maruz kalacak bölgelerdir.”

Related Posts

DEM Partili Hatimoğulları, PKK’nın şartını açıkladı: “Öcalan’ın özgürlüğünü istiyorlar”

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın İmralı’dan çıkmak gibi bir ısrarının olmadığını, ancak PKK’nın şart olarak Öcalan’ın özgürlüğünü istediğini söyledi.

Almanya Savunma Bakanı, Avrupa’nın silahlanmasına dikkat çekerek silah üreticilerine seslendi

Berlin’in 2029 yılına kadar savunma harcamalarını yüzde 70’lik bir artışla 162 milyar Euro’ya çıkarmayı hedeflediği kaydedildi

Uçak acil iniş yaptı: 300 kişi küçücük adada mahsur kaldı

ABD merkezli havayolu şirketi Delta Air Lines’a ait bir uçak, motor arızası nedeniyle Atlantik Okyanusu’ndaki küçük bir adaya acil iniş yapmak zorunda kaldı.

İsrail saldırılarında 59 Filistinli daha yaşamını yitirdi

İsrail’in Gazze’ye saldırılarında can kaybı son 24 saatte 59 artarak 57 bin 882’ye çıktı.

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’un evine baskın: 2023’teki askerî soruşturmaya müdahilliği araştırılıyor

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’un evine baskın: 2023’teki askerî soruşturmaya müdahilliği araştırılıyor

Gazze’deki hükümetten dikkat çeken açıklama

ABD-İsrail güdümlü Gazze Yardım Vakfı’nın devreye girmesinden bu yana yardım almaya çalıştığı sırada 773 kişi öldürüldü, 5 binden fazla kişi yaralandı.