Ucm nedir? Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) görevleri nelerdir? Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) kimleri yargılayabilir?
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nden İsrail Başbakanı Netanyahu’ya ‘Savaş Suçu’ Kararı
Uluslararası Ceza Mahkemesi, İsrail Başbakanı Netanyahu hakkında ‘savaş suçu’ işlediği gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı. Peki, UCM nedir? Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) görevleri nelerdir? Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) kimleri yargılayabilir?
UCM Nedir?
Uluslararası Ceza Mahkemesi (kısaca UCM), kuruluş belgesi Roma Statüsü olan, savaş suçları, insanlığa karşı işlenen suçlar, soykırım suçları ve saldırı suçlarına bakan uluslararası bir mahkemedir. Mahkemenin merkezi Hollanda’nın Lahey kentinde bulunmaktadır ve 124 ülke taraf olmuştur.
UCM, insanlık suçlarının ve savaş suçlarının yargılandığı uluslararası bir mahkemedir. Mahkemenin yargı yetkisine giren suçlar dünya barışını tehdit eden ciddi suçlardır.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Kimleri Yargılayabilir?
UCM sadece kişileri yargılayabilir ve devletleri yargılama yetkisine sahip değildir. Yargılanacak kişi, anlaşmaya taraf olan bir ülkenin vatandaşı olmalıdır.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Yargı Süreci Nasıl İşler?
Roma Statüsü, mahkemenin yargılama sürecini 3 farklı şekilde belirlemektedir:
- Mahkeme savcısı, yargı yetkisinin olduğu suçlar hakkında soruşturma başlatabilir.
- Anlaşmayı onaylayan devletler, yargılama yetkisi olduğu durumların soruşturulmasını talep edebilir.
- BM Güvenlik Konseyi, yargı yetkisi olduğu durumların soruşturulmasını savcıdan talep edebilir.
Uluslararası Ceza Mahkemesi Organları Nelerdir?
Roma Statüsü’ne göre, Mahkemenin organları şunlardır:
- Başkanlık
- Temyiz Bölümü, Yargılama Bölümü ve Ön-Yargılama Bölümü
- Savcılık Bürosu
- Yazı İşleri Bürosu
Uluslararası Ceza Mahkemesi Ne Zaman Kuruldu?
Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin kuruluşu için çalışmalar 1998 yılında başladı. Mahkeme, 2002 yılında kurulmuş ve bugüne kadar 139 devlet tarafından imzalamış ve 123 devlet tarafından onaylanmıştır.
Netanyahu Kararına Ülkelerden Tepkiler
UCM’nin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında çıkardığı tutuklama emri, bazı ülkelerden tepki aldı. Beyaz Saray ve Arjantin, UCM’nin kararına karşı olduklarını belirtti. Fransa ise konuya hukuki olarak yaklaşılması gerektiğini vurguladı.