Yabancıya konut satışı geriledi

TÜİK verilerine göre yabancıların Türkiye’den konut alımları azalıyor

Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) 2024 yılına ilişkin açıkladığı konut satış istatistiklerine göre, Mütekabiliyet Yasası’nın yürürlüğe girmesinin ardından artan yabancıların konut alımlarında son iki yılda düşüş yaşandığı belirlendi.

Geçen yıl yabancılara yapılan konut satışları önceki yıla göre yüzde 32,1 azalarak 23 bin 781’e gerilerken, bu rakam son 7 senenin en düşük seviyesinde kaydedildi. 2024 yılında yabancılara en yüksek konut satışı aralık ayında 2 bin 418 ile gerçekleşirken, nisan ayında ise 1272 konut satıldı.

Uluslararası yatırımcılar Antalya’da yoğun ilgi gösterirken, İstanbul 8 bin 416 konutla en çok tercih edilen şehir oldu. Rusya-Ukrayna savaşının ardından Antalya’da 8 bin 223 konut, Mersin’de 2 bin 112 konut, Ankara’da 637 konut, Yalova’da 588 konut, Bursa’da 528 konut, Kocaeli’nde 417 konut, Aydın’da 389 konut, İzmir’de 381 konut ve Muğla’da 365 konut satıldı.

En çok konutu Ruslar aldı, onları İranlılar izledi

Geçen yıl en fazla konut alan ülke vatandaşları 4 bin 867 konutla Ruslar oldu. İranlılar 2 bin 166 konutla ikinci sırada yer alırken, onları sırasıyla Ukraynalılar, Iraklılar, Almanya vatandaşları ve Kazakistan uyruklular takip etti.

Azerbaycan, Suudi Arabistan, Çin, ABD, Afganistan, İngiltere, Kuveyt, Filistin, Mısır, Özbekistan, İsrail, Ürdün, İsveç ve Hollanda da ilk 20’de yer alan diğer ülkeler arasında yer aldı.

Rekor 2022’de kırıldı

2022 yılında 67 bin 490 konut satılarak rekor kırılırken, bu yılda her 100 konutun 4,5’i yabancılara satıldı. Uluslararası yatırımcılar önceki yıllarda 35 bin 5, 58 bin 576 ve 40 bin 812 konut almıştı.

Yabancıların konut alımındaki düşüş nedenleri

GİGDER Yönetim Kurulu Başkanı Bayram Tekçe, yabancıların konut alımlarındaki azalmanın sebeplerini yüksek fiyatlar, karmaşık ikamet ve vatandaşlık süreçleri, rakip ülkelerin çekici politikaları, yetersiz tanıtım ve yatırımcı dostu vize programlarının olmaması olarak belirtti. Üyelerinin çoğunluğunun Türkiye’de konut almaya yönelik algısının olumsuz olduğunu aktardı.

2024’te 2,1 milyar dolar gelir beklentisi

Tekçe, Türkiye’deki yüksek konut fiyatlarının uluslararası yatırımcıları diğer ülkelere yönlendirdiğini ifade ederek, 2024’te yabancıların 2,1 milyar dolarlık konut alımı yapacağını tahmin ettiklerini belirtti. Tekçe ayrıca, Türklerin yurt dışındaki gayrimenkul yatırımlarının 3,8 milyar dolar olduğunu ve gelecek yıllarda uluslararası ilginin artacağını düşündüklerini paylaştı.

Related Posts

Türkiye’nin 5 aylık ihracatının yarısı 7 gümrük noktasından yapıldı

Türkiye’de ocak-mayıs döneminde gerçekleştirilen 110 milyar doları aşan ihracatın yaklaşık yarısı 7 gümrük müdürlüğü üzerinden yapıldı.

Öncü gösterge 8 ayın en düşüğünde

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından açıklanan Türkiye İmalat PMI verileri, Haziran 2025’te 46,7’ye gerileyerek son sekiz ayın en düşük seviyesine indi. Eşik değer olan 50’nin altında gerçekleşen bu sonuç, imalat sanayisinde daralma sinyallerinin …

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Bakan Işıkhan’dan ‘kamuda toplu iş sözleşmesi’ açıklaması : Sendikalarımıza son teklifimizi bu hafta sunacağız

Emeklinin ve kamu işçisinin kaderi bugün belli olacak!

Milyonlarca emekli ve memurun gözü kulağı, Kabine Toplantısı’na çevrildi. Kabine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. 16 milyon emeklinin ve 600 bin kamu işçisinin merakla beklediği zam oranının bugün belli olması bekleniyor …

7’den 70’e herkesi etkileyecek Temmuz zammı: Memurun da emeklinin de geliri yeniden hesaplanacak

Türkiye’nin ekonomi ajandası, haziranın son iş gününde açıklanacak işsizlik verileri ve 3 Temmuz’daki enflasyon verileri ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulunun (PPK) 24 Temmuz’da duyuracağı faiz kararına odaklanacak.

Kamu harcamalarına yapay zeka destekli denetim

Hazine ve Maliye Bakanlığı, kamu harcamalarında tasarruf tedbirlerinin izlenmesi amacıyla “Yapay Zeka Destekli Muhasebe ve İleri Analitik Projesi”ni devreye aldı.