İran, nükleer anlaşma için ABD’yi bekliyor

İran, ABD’den Nükleer Müzakereler İçin Herhangi Bir Mesaj Almadı

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, ABD Başkanı Donald Trump’tan nükleer müzakerelerin yeniden başlamasına dair herhangi bir mesaj almadıklarını söyledi. Kabine toplantısı sonrası İran Öğrenci Haber Ajansı’na konuşan Arakçi, Avrupa ülkeleri ile temasların devam ettiğini ancak Washington yönetimine güven sorununun sürdüğünü belirtti.

Arakçi, “Biz daha önce anlaşmaya vardık ve uyguladık fakat onlar ihlal ettiler. Bu güvensizlik sadece güzel sözlerle ortadan kalkmayacaktır. Pratik ve net bir siyasi yaklaşım görmemiz lazım. O zaman biz de konuyla ilgili net kararlar verebiliriz” dedi.

‘ABD SALTANAT KURMA ÇABASINDA’

İran Meclis Başkan Yardımcısı Hamid Rıza Hacıbaba, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, ülkesinin ABD’ye karşı düşmanlık beslemediğini ve adil koşullarda müzakerelere açık olduklarını söyledi. Hacıbaba, “Bizim ABD’ye düşmanlığımız yok. Bir savaş yok ki düşmanlık olsun. Fakat ABD, bir saltanat kurma çabasında” ifadelerini kullandı. Müzakerelerin “ancak eşit şartlarda ve adaletli bir zeminde yürütülebileceğini” vurguladı.

ABD’NİN ÇIKTIĞI ANLAŞMA

2015 yılında İran ile Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve Almanya arasında imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı (KOEP) kapsamında, Tahran nükleer faaliyetlerini sınırlandırma taahhüdü vermişti. Ancak ABD, Donald Trump’ın başkanlık koltuğuna oturmasının ardından Mayıs 2018’de anlaşmadan tek taraflı olarak çekildi. Müzakerelerin yeniden başlaması için gösterilen çabalar sonuç vermedi ve İran, nükleer programını ilerleterek uranyumu yüzde 60 oranında zenginleştirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) Genel Direktörü Rafael Mariano Grossi, Aralık 2024’te Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ve Dışişleri Bakanı Arakçi ile görüştüğünü ve bir müzakereye başlama aşamasında olduklarını açıklamıştı. Bu çerçevede, 13 Ocak’ta Cenevre’de İran ile Almanya, İngiltere ve Fransa arasında üçüncü tur görüşmeler gerçekleştirildi.

Related Posts

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’un evine baskın: 2023’teki askerî soruşturmaya müdahilliği araştırılıyor

Güney Kore’de eski Devlet Başkanı Yoon’un evine baskın: 2023’teki askerî soruşturmaya müdahilliği araştırılıyor

Gazze’deki hükümetten dikkat çeken açıklama

ABD-İsrail güdümlü Gazze Yardım Vakfı’nın devreye girmesinden bu yana yardım almaya çalıştığı sırada 773 kişi öldürüldü, 5 binden fazla kişi yaralandı.

Somali’deki askeri eğitim kampında intihar saldırısı

Somali’nin başkenti Mogadişu’da Jaalle Siyaad Askeri Eğitim Kampı’na bombalı intihar saldırısı gerçekleştirildiği açıklandı. Somali Savunma Bakanlığı, intihar saldırısına karşılık verdiklerini bildirdi.

Hindistan’da 40 yıllık köprü çöktü, araçlar nehre uçtu: Can pazarı yaşandı!

Hindustan Times gazetesinin haberine göre, eyaletin Vadodara ve Anand bölgelerini birbirine bağlayan 900 metre uzunluğundaki köprünün iki ayağı arasındaki bölüm çöktü. Yetkililer, olay anında köprüden geçen 2 kamyon ve 2 kamyonetin nehre düştüğünü …

Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan kürsüye gelin ve damat mankeniyle çıktı: Gençler evlenmiyor değil, evlenemiyor!

Saadet Partisi Genel Başkanı Arıkan kürsüye gelin ve damat mankeniyle çıktı: Gençler evlenmiyor değil, evlenemiyor!

Murat Çalık cezaevinde fenalaştı, acil servise götürüldü

Ameliyat sonrası cezaevine sevk edilen Mehmet Murat Çalık, cezaevinde fenalaştı, ambulansla yeniden hastaneye götürüldü.